V. TATRY: Súťažný festival Horalfest 2012 už pozná víťazov

25.11.2012 Poprad

Vysoké Tatry 25. novembra (TASR) – Súťažný festival amatérskej tvorby o horách Horalfest 2012 v sobotu (24. 11.) vyvrcholil v Tatranskej Lomnici. Riaditeľ podujatia Stanislav Klaučo dnes pre TASR uviedol, že do súťažných kategórií 7. ročníka podujatia - amatérska fotografia, film a literatúra - sa tento rok spolu prihlásilo 95 súťažiacich zo Slovenska a Českej republiky.

Klaučo zhrnul, že v kategórii fotografia získal 1. miesto Ivan Kenéz z Ružomberka za kolekciu fotografií "Tatranské metamorfózy 2". V súťaži filmov porotu najviac oslovila práca Petra Uhrína z Martina, ktorý je autorom filmu "Kamčatka, zem na konci sveta". V kategórii literatúra zvíťazil Popradčan Andrej Tymko s prózou "Medvedí život pod psa".

Téma festivalovej súťaže bola „človek a hory“. Autori zobrazovali človeka najmä pri športových činnostiach, ale pomerne veľa literárnych a fotografických tvorcov sa zameralo aj na horských nosičov.

"Tento rok malo nosičstvo špeciálnu kategóriu, v ktorej cenu udelil chatár z Rainerovej chaty Peter Petras. Za prózu "Mýtus tretej vynášky" ju získal Andrej Tymko z Popradu," povedal Klaučo.

Organizátori sa tešia aj z toho, že z niektorých účastníkov, ktorí sa v doterajšej histórii zapojili do uvedeného festivalu, sú dnes profesionáli v oblasti fotografie či filmu. Klaučo konštatoval, že napríklad Gabriel Lipták, ktorý vyhral svoju kategóriu na prvom ročníku, je dnes špičkový fotograf. Ďalším takým účastníkom je aj filmár Rastislav Hatiar.
 

Vyberte región